Inrikes.

2021-11-18 08:43
Bild: TT/Fredrik Persson
Puffetikett
Dagens ETC

Högern röstar mot stärkt skydd för hyresgäster: ”Djupt förakt”

Renovräkningar, när fastighetsägare chockhöjer hyran efter renovering, är ett snabbt växande problem i Sverige. Idag röstar riksdagen om ett förslag som skulle innebära ett stärkt skydd för hyres­gästerna, men en enad höger­opposition kommer att rösta emot.

”Det finns ett djupt förakt för hyresgäster hos de blåbruna partierna”, säger Malcolm Momodou Jallow (V).

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På torsdagen röstar riksdagen om en proposition om stärkt skydd för hyresgäster, där den mest omstridda delen handlar om att stärka hyresgästernas skydd efter omfattande renoveringar. Detta som ett försök att komma till rätta med så kallade renovräkningar, att en fastighetsägare chockhöjer hyrorna efter renoveringar så mycket att många hyresgäster inte har råd att bo kvar.

– Det är ett växande problem. De senaste tio åren har vi sett en utveckling med stora utländska fastighetsbolag som kommer hit och köper upp hela bostadsområden med enda syfte att göra så stor och snabb vinst som möjligt, säger Malcolm Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Enligt en mätning från Skop i somras har 11 procent av hyresgästerna i Sverige svårt att få ihop pengar till sin hyra. En fjärdedel av hyresgästerna flyttar i samband med omfattande renoveringar och Boverket har konstaterat ett klart samband där de med låga inkomster oftare flyttar än de med högre inkomster.

Mer varsam hyreshöjning

Propositionen som riksdagen ska rösta om idag handlar om att fasa in hyreshöjningar efter renoveringar på längre tid.

Regeringens förslag nu är att infattningen ska ske på upp till tio år, och mer varsamt än i dagsläget.

– Det är ett verksamt skydd mot kraftiga och snabba hyres­höjningar, säger Malcolm Momodou Jallow.

Vänsterparitet stödjer S-MP-regeringens förslag, men eftersom alla de fyra forna allianspartierna samt SD har sagt att de kommer rösta emot den delen av propositionen kommer den inte gå igenom.

– Vi tycker att den trappning som finns idag ger en alldeles utmärkt relation mellan fastighetsägare och hyresgäst, säger Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Väljarna vill ha hyresskydd

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen står 82 procent av väljarna bakom regeringens förslag. Även bland högerpartierna finns en kraftig majoritet.

79 procent av KD-väljarna är positiva till förslaget, men Larry Söder ser det inte som att de går emot sina egna sympatisörer.

– Jag tror det finns ganska många aspekter för att få rättvisande svar på vad våra väljare säger. Fastighetsägare som gör en investering i en fastighet måste ha återbetalning på ett eller annat sätt. Man måste se helheten, och då tycker vi att det är ganska bra som det är idag.

Hur ser du på fenomenet med renovräkningar i Sverige?

– Det finns ett problem att fastighetsbolag går in och köper en fastighet, renoverar upp den och sen säljer direkt igen, där man inte har något långsiktigt ägande. Det är ett problem, men det kan lösas på annat sätt.

Hur då?

– Genom att man försöker inrikta åtgärder på just det fenomenet. Det ska inte hindra att långsiktiga ägare ska kunna renovera sina fastigheter och få en normal avkastning på det.

Är inte detta förslag ett verkningsfullt sätt att få bukt med problemet?

– Nej, det tror jag inte, det finns bättre sätt att göra det på. De allra flesta fastighetsägare gör det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger Larry Söder.

Malcolm Momodou Jallow kallar det en skandal.

– Det är för mig en skandal att de inte vill stödja ett förslag som ska underlätta för 3,4 miljoner hyresgäster. Det är tragiskt att de blåbruna och Centerpartiet inte vill stödja det, säger han.

– Det finns ett djupt förakt mot hyresgäster från de blåbruna. Det här handlar om vanliga arbetare, låginkomsttagare, barnfamiljer som kämpar dagligen för att betala de höga hyrorna som redan finns.

Tipsa om artikeln via e-post

Så tycker väljarna om:

”Höga hyresökningar efter större renoveringar ska trappas upp under längre tid i istället för att slå till på en gång.”

Befolkningen i stort:

Bra förslag: 82 %

Dåligt förslag: 10 %

Indelat efter partisympatier:

Bra förslag:

Moderaterna: 71 %

Liberalerna: 71 %

Centerpartiet: 78 %

Kristdemokraterna: 79 %      

Socialdemokraterna: 94 %

Vänsterpartiet: 92 %             

Miljöpartiet: 78 %

Sverigedemokraterna: 75 %

Osäkra väljare: 82 %

Dåligt förslag:

Moderaterna: 18 %       

Liberalerna: 17 %         

Centerpartiet: 11 %

Kristdemokraterna: 16 %      

Socialdemokraterna: 1 %           

Vänsterpartiet: 4 %                  

Miljöpartiet: 15 %      

Sverigedemokraterna: 18 % 

Osäkra väljare: 1 %