Ledare. Ulrika Lindahl.

2021-09-28 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Det är solklart vems intresse Annie Lööf företräder – och det är inte väljarnas

Centerpartiets ledning körde över de medlemmar som vill att svensk skola ska handla mer om ansvar för elevernas skolgång, och mindre om miljonaffärer.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Egentligen skulle det räcka att lägga in bilden. Mer behöver inte sägas. Centerpartiets Annie Lööf står leende i mitten, flankerad av vd:n i Sveriges största marknadsskolekoncern Academedia och vd:n i skolkoncernens huvudägare Mellby gård. I texten som följer med bilden på Twitter har Annie Lööf skrivit: Bra möte nu på förmiddagen hos Academedia. Valfrihet och möjlighet att välja är en central del av svensk välfärd.

Det här besöket skedde för två år sedan. Sommaren 2019. Men det blevframgångsrikt. För nu, när valrörelsen kickat igång ser vi hur Centerpartiets ledning och den ledande marknadsskolekoncernen samordnar sina insatser för att möta den växande kritiken mot skolvinster och segregation.

Centerpartiet är en nyckelspelare när det gäller möjligheterna att göra något åt den katastrof som har blivit svensk skolmarknad. Och inför helgens centerstämma visade det sig att många partimedlemmar faktiskt börjar se samma sak som en majoritet av väljarna. Att det inte fungerar att ha ett system där marknadsskolor kan konkurrera ut kommunala skolor med pressade priser, glädjebetyg och en marknadsföring som lockar resursstarka elever och sedan dela ut framgångarna i form av glädjebetyg och vinst till ägarna.

Flera motioner föreslog begränsningar av vinstutdelningarna, att kösystemet som leder till att det framför allt är barn till högutbildade föräldrar som får en plats på friskolorna, att införa offentlighetsprincipen för alla skolor och att differentiera skolpengen så att de kommunala skolorna som har ett större ansvar ska få mer pengar. 

”Inte ens Margret Tatcher på sin tid eller Donald Trump har gjort som Sverige gör.” 
”Diskussionen i media blir allt hårdare och tyvärr framstår Centerpartiet ofta som friskolereformens största försvarare.”

Det är några av kommentarerna i motionerna. Men Annie Lööf har haft möte med Academedias vd och ägare och lovat något annat. Centerpartiet ska inte vika från sitt ovillkorade stöd till marknadsskolorna, även om 70 procent av partiets väljare tycker tvärtom, enligt en undersökning gjord av tankesmedjan Katalys.  I januariavtalet fick centern till och med igenom ett förbud att överhuvudtaget prata om vinstbegränsningar och Annie Lööf läxade upp utbildningsminister Anna Ekström (S) när hon dristade sig till att skriva en debattartikel apropå att Academedia annonserat efter ”säljare” vars uppdrag är att ”bearbeta vårdnadshavare - från beskedet att man väntar barn till att barnet börjar gymnasiet”.

För Annie Lööf är löftet till marknadsskolorna heligt. Nu gäller inte januariavtalet längre, Liberalerna börjar svänga i frågan om skolvinsterna och köerna som urvalsmetod, Socialdemokraterna tar upp frågan inför sin kongress och vill gå till val på vinstförbud igen. Men Annie Lööf står stadigt vid sidan av Markus Strömberg, Academedias vd som under krisåret 2020 fördubblade sin lön till 10,3 miljoner och samtidigt löste in delar av sitt aktieinnehav och koncernen till ett värde av 13,3 miljoner. Centerpartiets ledning körde över de medlemmar som vill att svensk skola ska handla mer om ansvar för elevernas skolgång och mindre om miljonaffärer. Det blev inga beslut om vinstbegränsningar, det blev inte heller något beslut om offentlighetsprincip i skolor som är privata företag. Det blev inte heller något beslut om att slopa kösystemet. 

Det förslag som gick igenom, Annie Lööfs och partistyrelsens förslag, är nästan identiskt med det som Academedia själva lägger upp den 11 september i år med rubriken ”Ett år till riksdagsval”.

Academedia vill "samordna kössystemet till grundskolan”, ”höja åldersgränsen för när föräldrar kan sätta sina barn i kö” och ”göra det fria skolvalet tillgängligt för alla”. Marcus Strömberg säger i texten att det är viktigt att Sverige fortsätter att ha ett system ”där plånbokens storlek inte har någon betydelse” för vem som kan välja skola. 
Bara några dagar tidigare har Annie Lööf och Fredrik Christensson skrivit debatt i Dagens Nyheter. Även de skriver att ”det är världsunikt att även barn som kommer från utsatta förhållanden, med små ekonomiska resurser, har en rad olika utbildningsalternativ att välja bland”. Fler ska välja skola genom ”ett obligatoriskt och aktivt skolval genom samordnad antagning” och möjligheten att ställa sig i kö ska ”begränsas till tre år före skolstart”.  

Annie Lööf visat tydligt vem som är hennes uppdragsgivare. 

Men det finns inte längre något januariavtal. Spelplanen har omformats. Och utanför riksdagen finns det en majoritet för att göra något åt skolkatastrofen. Alla de som inte har Marcus Strömbergs väl och ve som främsta drivkraft kan kräva en annan utveckling. Anna Ekström beklagar Centerpartiets val under stämman i helgen. Men hon kan skapa nya allianser, och komma ihåg vad som hände i somras när en stark opinion drev tillbaka centerns tokliberlism. Annie Lööf har visat var hon står, vi får hoppas att väljarna kommer ihåg det.

Tipsa om artikeln via e-post