Nyheter.

2021-11-16 15:15
Irene Svenonius håller tal vid landstingshuset i Stockholm. Bild: Jessica Gow/TT
Irene Svenonius håller tal vid landstingshuset i Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Här buas Irene Svenonius (M) ut av BB-demonstranterna

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) höll ett tal på scen under pågående manifestation vid landstingshuset och buades ut av demonstrerande barnmorskor. Sen gick hon in i Stockholms regionfullmäktiges debatt om ämnet och sa att V sprider "fake news".

Se videon när Irene Svenonius blir utbuad här:

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I samband med Region Stockholms budgetfullmäktige så samlades flera hundra personer utanför landstingshuset för att demonstrera mot den rådande förlossningskrisen i regionen. Barnmorskorna och mödrar krävde att förlossningsvården får mer resurser och att anställda får bättre löner och arbetsvillkor.

När demonstrationens ordinarie program var slut så gick finansregionrådet Irene Svenonius (M) upp på scen för att hålla tal för den samlade folksamlingen. Dagens ETC:s medarbetare på plats förklarar att Svenonius talade om att förlossningsvården i regionen håller oerhört hög klass, och hänvisade bland annat till en undersökning – som regionen gjort själv – som visar att många Stockholmskvinnor är nöjda med förlossningsvården.   

Demonstranterna besvarade detta genom att skandera "lögnare" och bua.

– Jo, så är det faktiskt. Vi ser att den håller en oerhört hög klass men våra medarbetare har en tuff arbetsmiljö och det ska vi göra något åt, säger Svenonius, varpå demonstranterna buade ännu högre enligt Dagens ETC person på plats.

Svenonius pratade under sitt tal om löftet om en barnmorska per födande kvinna. Detta är något som regionledningen har sagt ska finnas på plats inom ett år.


I sociala medier syns hur Svenonius buas ut av demonstranterna.


– Vi kommer att göra förändringar som påverkar hela den svenska förlossningsvården, säger hon.

Anklagade V för "fake news"

Efter demonstrationen var det dags för möte i regionfullmäktige och förlossningsvården debatterades.

Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg sa att Irene Svenonius har duckat debatten mot barnmorskorna, och att hon enbart ställer upp på direktsända intervjuer med kravet om att få vara ensam i studion, rapporterar DN.

Irene Svenonius ska i sin tur, enligt DN, ha kallat Lindbergs påstående för "fake news" och sagt att V-politikern sprider alternativa fakta. Hon kallade även Socialdemokraternas skuggbudget för en "119 sidor lång debattartikel med pajkastning mot andra partier".

Tipsa om artikeln via e-post