Utrikes.

2021-11-09 13:15
  • De senaste veckorna har Rumänien rapporterat rekordsiffror över dagliga infektioner och dödsfall till följd av covid-19. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
    De senaste veckorna har Rumänien rapporterat rekordsiffror över dagliga infektioner och dödsfall till följd av covid-19.
  • Rumäner protesterar mot restriktioner och vaccination i Bukarest, med banderoll med orden "Ingen vaccination – Våra barn är inga försökskaniner".  Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
    Rumäner protesterar mot restriktioner och vaccination i Bukarest, med banderoll med orden "Ingen vaccination – Våra barn är inga försökskaniner".
Puffetikett
Dagens ETC

Därför har Rumänien högst covid-dödlighet i världen

Under oktober dog en person var femte minut i Rumänien till följd av covid-19 och vaccineringsgraden är den näst sämsta i EU. Sverige har öppnat för att ta emot covidpatienter när Rumänien nu tvingas be om hjälp.

Men hur hamnade Rumänien i den nuvarande krisen? Dagens ETC reder ut.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Till TT skriver Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att regionerna tillsammans med Socialstyrelsen gjort bedömningen att Sverige har möjlighet att hjälpa Rumänien med svårt sjuka covidpatienter. Länder som Polen, Danmark och Ungern har redan erbjudit hjälp sedan Rumänien bett EU-länderna om hjälp när landets sjukvård inte klarat av den fjärde vågen.

Förra veckan registrerade Rumänien sitt högsta dagliga dödstal sedan pandemin drog igång. Nästan 600 personer dog om dagen. Det innebär att landet de senaste veckorna haft det högsta antalet dödsfall per capita i hela världen, enligt NY Times. Totalt har över 50 000 dött till följd av covid-19 i landet.

Sjukhusen i Rumänien är fulla och många dör. SKR skriver att "chefer i landet har beskrivit det som ett rent helvete”, eller som en ”överfylld Noaks ark som människor klamrar sig fast vid”.

Få vaccinerade

En anledning till krisen bör vara att landets vaccinationsgrad är den näst sämsta i EU. Enbart Bulgarien är sämre. Bara 40 procent i Rumänien har fått två doser. Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s beräkningar skulle det med nuvarande tempot ta tre år för Rumänien att vaccinera 70 procent av befolkningen.

Stort vaccinmotstånd

Rumänien bedömdes ha en stark start på sitt vaccinationsprogram, enligt Euronews. Under de första månaderna av 2021 var landet ett av de som lyckades vaccinera flest av länderna i Östeuropa. Men sen stannade det upp.

Experter varnar nu för att vaccinmotståndet är stort i landet och felaktig information sprids från flera håll. Motståndet är starkt i framför allt vissa religiösa kretsar och nationalistiska grupper på högerkanten, enligt DN.

Därför är det militären som har fått ansvar för vaccinationsprogrammet i Rumänien, då militären enligt opinionsundersökningar är den populäraste institutionen i landet.

Alina Bargaoanu, professor i kommunikation som forskar om misinformation, säger till NY Times att spridandet av missinformation i Rumänien tidigare främst bestod av konspirationsteorier som spreds i sociala medier. Men hon menar att det nu har utvecklats till något som kan liknas vid en politisk rörelse i landet, och som drivs på av bland annat politiker på högerkanten och den ortodoxa kyrkan. 

En av dem är politikern Diana Sosoaca, som sitter i det rumänska parlamentet och som tidigare tillhörde det högerpopulistiska partiet AUR. Hon har spridit budskapet att pandemin är "århundradets största lögn", både genom sina sociala medier och genom att anordna stora demonstrationer. Hon har det senaste året haft en större räckvidd på sociala medier än någon annan politiker i landet, enligt Radio Free Europe. Hennes videos, där hon pratar om att allt bara är en stor lögn, har blivit virala och några av dem har setts av miljontals människor.

Historia av korruption

– Fake news har ett stort inflytande på vår befolkning, och i Östeuropa generellt. Något vi alla har gemensamt i den här delen av Europa är vår politiska historia med kommunism, säger Valeriu Ghorghita, överste i armén som ansvarar för vaccinationsprogrammet, till NY Times. Han menar att under bland annat diktatorn Nicolae Ceausescus styre så litade inte folk på varandra, och de litade absolut inte på myndigheterna.

Men korruptionen och skandalerna har fortsatt även efter Ceausescus död.

I brand på en nattklubb i Bukarest 2015 dog 64 personer på grund av bristande säkerhetsåtgärder som uppstått till följd av systemfel och korruption. Regeringen avgick men skandalerna fortsatte, vilket Dagens ETC rapporterade om då.

Flera av offren dog inte heller av brandskador, utan på grund av sjukhusbakterier. Det avslöjades att läkemedelsföretaget Hexi Pharma, en stor leverantör till den rumänska sjukvården, levererade desinfektionsmedel som var utspätt med vatten. Människor dog alltså till följd av bakterier som vanligt desinfektionsmedel klarar av att bekämpa.

Rumänien har idag högst undvikbar dödlighet i hela EU och varje år åtalas flera personer inom den rumänska sjukvården för korruption, enligt Nationella antikorruptionsbyrån.

Pågående regeringskris

Tidigare premiärministern Florin Citu och hans regering fälldes i en misstroendeomröstning i början av oktober, drygt nio månader in i mandatperioden.   

Presidenten Klaus Iohannis har gett två politiker möjligheten att bilda regering – partiet USR:s ledare Dacian Cioloș följt av nuvarande försvarsminister Nicolae Ciuca – men båda har misslyckats med att finna tillräckligt stort stöd i parlamentet, enligt Reuters. Landet befinner sig därför fortsatt i ett politiskt dödläge – mitt under pågående hälsokris.

Tipsa om artikeln via e-post