Utrikes.

2021-11-09 14:00
Mjukvaran Pegaus är skapad av det isareliska företaget NSO och har figurerat i ett flertal skandalomsusade händelser runt om i världen.  Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT
Mjukvaran Pegaus är skapad av det isareliska företaget NSO och har figurerat i ett flertal skandalomsusade händelser runt om i världen.
Puffetikett
Dagens ETC

Israeliska spionprogram hackar aktivister i Palestina

Sex aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter på Västbanken, tre av dem från EU-finansierade organisationer, har blivit hackade av mjukvaran Pegasus enligt en rapport från irländska organisationen Front Line Defenders.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mjukvaran Pegaus är skapad av det isareliska företaget NSO och har figurerat i ett flertal skandalomsusade händelser runt om i världen under de senaste åren, exempelvis vid mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

– Men det som är grejen här är att NSO har avtal med olika länder och får exempelvis inte hacka franska eller amerikanska nummer och inte heller israeliska och palestinska nummer. Men det har ändå gjorts i det här fallet. Så klart misstänker man att det är israeliska myndigheter. Sedan är det klart att israelisk säkerhetstjänst alla gånger använder liknande metoder mot Palestina, säger statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson till Dagens ETC.

Hackningen av aktivisternas telefoner skedde den 22 oktober i år, dagen innan Israel terrorstämplade sex mänskliga rättighetsorganisationer. Bland dem finns Al Haq och Defence of Children International, som båda får svenskt stöd. Terrorstämplingen har fördömts av bland annat FN och Amnesty.

– Antagligen hackar man för att samla bevis mot grupperna. Men det har de inte lyckats med, i alla fall inte något som de presenterat offentligt. Men detta är en bild av framtiden, där länder och företag exporterar den här typen av mjukvaruprogram som undergräver demokratin och stärker autokrati och tyranni runt om i världen. Det gör demokratiska länder mindre demokratiska och gör auktoritära länder ännu mer auktoritära, säger Anders Persson.

Kommer det göra det svårare för EU-finansierade organisationer att arbeta i Israel?

– Absolut. Men samtidigt kan man säga att utrymmet för civilsamhället redan har krympt både i Israel och på de palestinska områdena under ganska lång tid.

Tipsa om artikeln via e-post